Amendament la Legea 448/2006

de Admin

martie 11th, 2009

Amendament – Proiect pentru modificarea Legii 448/2006 republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Asociaţia ,, Campionii Creştini”, situată în strada Trapezului nr.2, sector 3 Bucureşti, împreună cu membrii săi şi cu alte persoane cu dizabilităţi, aduce în atenţia Guvernului şi Parlamentului României următorul proiect de lege:

1. Indemnizaţia a unei persoane cu dizabilităţi în valoare de 202 lei lunar alocată pentru handicap grav este foarte mică și nu permite traiul unei persoane cu nevoi speciale, cu atât mai mult a unei persoane cu handicap accentuat, care are un venit de 166 lei lunar. Având în vedere preţurile actuale şi alte cheltuieli specifice handicapului, considerăm că o persoană cu handicap nu poate trăi în România din indemnizația alocată, care nu acoperă nici măcar traiul zilnic, iar foarte multe dintre aceste persoane cu handicap necesită medicamente, absorbante precum și alte cheltuieli de întreținere. Prin urmare, cerem să se mărească aceste indemnizaţii cu 75% în cursul acestui an.

2. Art. 20. – (1) În vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la obţinerea unei locuinţe, autorităţile publice au obligaţia să ia măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate pentru închirierea, la nivelurile inferioare, a locuinţelor care aparţin domeniului public al statului ori unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia. (Extras din 448/2006 Republicată)

Propunere : Înfinţarea unei comisii formate din reprezentanţi ai ANPH-ului şi reprezentanţi ai ONG-urilor specifice persoanelor cu dizabilităţi pentru a controla activitatea consiliilor locale cu privire la acest articol din lege. Această comisie să fie autorizată pentru a putea verifica modul de acordare a locuinţelor, procentajul aferent personei cu dizabilităţi şi numărul de spaţii locative deţinute de consiliile locale cu destinaţia locuinţă socială, precum şi modul în care se fac listele de priorităţi.

3. Art. 27. – (1) Persoanele adulte cu handicap grav şi accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achiziţionarea unui singur mijloc de transport şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului. (Extras din 448/2006 Republicată)

Propunere : Conform acestui articol din lege, dorim să se dea posibilitatea achiziţionării unei locuinţe prin credit bancar, indiferent de tipul de handicap al persoanei.
Exemplu : Conform acestui articol din lege, persoanele cu handicap vizual şi auditiv, precum şi alte handicapuri, cu excepţia celor cu handicap locomotor, nu pot beneficia de aceste facilităţi, deoarece nu au ce modificări să facă în locuinţă pentru nevoile individuale de acces. Considerăm că este nedrept să nu poată beneficia de acest articol toate persoanele cu handicap, deoarece legea 448/2006 face referiri la toate tipurile de handicap, şi s-ar putea da posibilitatea şi celorlalte persoane cu handicap să achiziţioneze o locuinţă beneficiind de credit bancar conform legii.

4. Propunere: Dorim să se revină la scutirea abonamentului de lumină şi scutirea abonamentului radio-tv.

5. Scutire la taxa pentru parcarea automobilului de la adresa de domiciliu sau de la reşedinţa acestuia, indiferent de tipul de handicap.

6. Dorim să se acorde indemnizaţia de creşterea a copilului de la 0 la 2 ani copilului și mamei care are dizabilitate în grad grav, accentuat sau mediu, chiar dacă nu a lucrat în ultimele 12 luni de sarcină, ţinând cont de faptul că mamele cu dizabilitate nu au putut lucra din cauza handicapului sau din cauza complicaţiilor apărute în timpul sarcinii. Sunt cazuri care au îndeplinit cuantumul de cotizare pentru pensie conform legii 19 art. 47, aliniatul 2 din legea pensiei, care ies la pensie la o vârstă de 30-35 de ani, iar după această perioadă s-au căsătorit şi au rămas însărcinate. Considerăm că trebuie să se aibe în vedere şi mamele cu dizabilitate pentru a li se acorda acest drept.

7. Dorim ca și consiliile locale împreună cu direcţia de asistenţă socială permită persoanei cu dizabilităţi să opteze modul de primire a drepturilor băneşti, şi anume: prin casieria direcţiei de asistenţă socială, prin mandat poştal sau prin card bancar.

8. Propunem ca persoanele cu dizabilităţi care beneficiază de bilete gratuite CFR să poată opta în legătură cu modul de a beneficia de aceste bilete gratuite. Deoarece sunt persoane cu dizabilităţi care nu circulă cu CFR şi în cazul acesta ei nu ridică biletele de la direcţia de asistenţă socială. Persoanele care nu vor biletele de CFR să primească în schimbul acestora o sumă de bani, echivalentă cu un bilet dus -întors, ruta Bucureşti- Satu Mare, la accelerat. Menţionăm – la cererea persoanei cu dizabilităţi.

9. Considerăm că pentru o persoană cu dizabilităţi gradul I grav şi imobilizată la pat, ca fiind ineficientă angajarea a unui asistent personal care să lucreze doar 8 ore pentru această persoană, deoarece și după aceste 8 ore, persoana cu handicap grav are nevoie să fie asistată în continuare. În acest caz, considerăm că trebuie prelungit programul la cel puţin 16 ore pe zi. Ţinând cont doar de cazurile excepţionale, respectiv acele persoane cu handicap care locuiesc singure.

10. Solicităm ca toate unităţile bancare să angajeze persoane cu dizabilităţi ca și operator calculator, toate unităţile publice care deţin centrală telefonică cu sistem de telefonie internă să angajeze persoane cu dizabilităţi, toate unităţile publice care deţin lifturi cu însoţitor, să fie obligate să angajeze persoane cu dizabilităţi pe aceste posturi . Considerăm că posturile menţionate sunt compatibile pentru ca o persoană cu dizabilităţi să poată fi angajată.

11. Art. 75. – (1) Persoanele cu handicap au dreptul să li se creeze toate condiţiile pentru a-şi alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional.
e) să iniţieze şi să dezvolte forme de stimulare a angajatorilor, în vederea angajării şi păstrării în muncă a persoanelor cu handicap; (Extras din 448/2006 Republicată)

Propunere : Scutirea acestor unităţi de TVA-ul pe carburant, TVA-ul pe materia primă şi TVA-ul pe electricitate.

12. Art. 28. – Persoanele cu handicap, deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care le au în îngrijire beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(Extras din 448/2006 Republicata)

Propunere : Dorim ca acest articol să se aplice pentru toate tipurile de handicap. Acest articol să fie valabil şi pentru instituţiile care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi.

Acest amendament a fost adăugat şi pe siteul PETIŢIE ONLINE, şi poate fi votat la adresa:

http://www.petitieonline.ro/petitie-p28113044.html

Sunteţi rugaţi să votaţi Petiţia noastră pentru modificarea legii 448/2006 şi să anunţaţi cât mai multe persoane pentru a ne susţine proiectul acesta, intrând pe siteul PETIŢIE ONLINE şi semnând respectivul amendament. După ce se vor strânge suficient de multe semnături, ne vom putea adresa Parlamentului şi Guvernului pentru a reuşi modificarea legii.

72 Raspunsuri la “Amendament la Legea 448/2006”

 1. Iacob Gheban spune:

  Sunt de acord, sustineti proiectele , statul trebuie sa ajute aceste persoane cu dizabilitati. Fiiti tari, nu va lasati, binele va triumfa.

 2. razvan_tgv spune:

  Dragii mei,
  sunt o persoana cu dizabilitati, ca majoritatea care ati scris aici. Problema mea este alta. Din cate am observat, voi cereti (corect ar fi trebuit sa scriu NOI CEREM) “drepturi banesti”. Ei bine, dati-mi voie sa cer un alt drept, mult prea rar cerut, si anume “dreptul la munca”.
  Cea mai mare greseala o facem noi, persoanele cu dizabilitati, anume sa cerem. Haideti sa ne zbatem sa si oferim, nu numai sa cerem. Nu va ganditi ca prin acordarea unei sume de bani cu ajutorul careia se poate trai “decent” s-ar incuraja nemunca?! Haideti sa ne zbatem pentru locuri de numca, sa putem arata ca si noi suntem utili, nu numai sa stam “cu mana intinsa”.
  Stiu ca e neplacut ceea ce am scris eu mai sus, dar este crudul adevar.
  Pentru eventuale comentarii si – sper eu, cat mai putine – injuraturi ma puteti contacta la adresa de mail razvanilinca@yahoo.com
  Sa auzim numai de bine.

  Razvan

 3. andymihail spune:

  majorarea cu 75 % a indemnizatiei, de exemplu in cazul handicapului grav, de la aproximativ 300 la aproximativ 500 de RON reprezinta „incurajare la nemunca?”
  dreptul la munca pentru o persoana cu handicap grav (unii imobilizati) care are nevoie de insotitor si careia statul ii aloca „frumoasa suma” de aprox 300 de RON pe luna?
  dincolo de aceasta problema, dreptul la munca pentru o persoana cu handicap tine in primul rand de infrastructura si de mentalitatea colectiva. impreuna putem lupta pentru ca aceste lucruri sa se schimbe in bine.
  acest demers pentru niste drepturi de bun simt privind situatia sociala a persoanelor cu handicap nu se doreste a fi in niciun caz un act negativ sau o descurajare, cum gresit ati interpretat.
  dumneavoastra trimiteti la munca „la gramada” persoane cu handicap, uitand ca fiecare caz este aparte.
  cei care pot munci, va asigur ca o fac, iar pentru persoanele care au nevoi speciale dar care totusi pot fi utile societatii prin desfasurarea anumitor activitati de productie si nu numai, ei bine, pentru acestia facem demersuri privind infiintarea unor entitati care sa desfasoare activitati economice care sa poata absorbi forta de munca din cadrul persoanelor cu handicap, rezolvand in acest fel mai multe probleme.
  crudul adevar nu este acela ca se incurajeaza nemunca, crudul adevar este ca in Romania, statul descurajeaza munca si mai mult decat atat, nu acorda persoanelor cu dizabilitati o sansa egala asa cum se intampla in tarile civilizate, unde persoanele cu handicap au libertate de miscare, de dezvoltare intelectuala si profesionala.
  toti dorim ca drepturile persoanelor cu dizabilitati sa fie respectate si de bun simt.

 4. irina spune:

  Cred ca la pct. 10 s-a strecurat o greseala… De fapt, ar trebui o completare pentru ultima fraza: “Considerăm că posturile menţionate sunt compatibile pentru ca o persoană cu dizabilităţi să poată fi angajată.” – in functie de tipul dizabilitatii !!
  Ma refer la faptul ca o persoana cu handicap de auz nu va putea raspunde la telefoane sau se va descurca foarte greu (in functie de gradul handicapului)…
  In rest, sustin proiectul si voi semna petitia!

 5. Ion Lingurar spune:

  Da Irina ai dreptate cu afirmatia ta la punctul 10 , dar se deduce de la sine ca o persoana hipoacuzica nu poate lucra in domeniul telefoniei . Multumesc pt. ca sprijini proiectul nostru , de astfel de persoane ca tine doresc sa am in asociatie ca membrii. Cu stima Ion Lingurar , presedinte.

 6. andreea spune:

  Buna ziua ! Am un frate cu handicap grav (gradul I) , noi avem o garsoniera,care nu are nici macar bucatarie,este doar un dreptunghi,si bucataria este separata de camera printr-o linie ! Este proprietatea personala a parintiilor mei . Am facut o cerere pentru o locuinta sociala si ne-a fost refuzat pe motiv ca avem proprietate personala . Fratele meu n-are niciun drept ? Are numai 9 ani , eu am 16 parintii mei au 40 respectiv 44 , nu stiti are rost sa facem contestatie ? :( ( .. Vrem neaparat pentru ca eu peste 1 an si 5 luni implinesc 18,iar parintii mei vor sa-mi lase mie garsoniera .. va rog sa ma ajutati , sa-mi spuneti daca fratele meu are dreptul la o locuinta sociala (formata tot dintr-o camera) .

 7. andymihail spune:

  „Persoanele cu handicap grav beneficiaza de urmatoarele drepturi:
  - acordarea unei camere de locuit, suplimentar fata de normele minimale de locuit prevazute de lege, pe baza contractelor de inchiriere pentru locuintele care apartin domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale ale acestuia;
  - stabilirea chiriei, in conditiile legii, pe baza contractelor de inchiriere pentru suprafetele locative cu destinatie de locuinte, detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale ale acestuia, la tariful minim prevazut de lege.”

  Acest paragraf se refera la persoanele adulte cu handicap, iar in Romania – in opinia autoritatilor, legea este interpretabila.

 8. ALDA ADRIANA spune:

  DA

 9. liliana spune:

  Sunt de acord cu asociatia si planurile de sprijinire a acestor persoane nevoiase. Am lucrat la o firma ca, call-center ,am castigat suma de 3.000.000 lei vechi, iar acum pt. acesti bani m-am trezit cu hartie ca trebuie sa platesc impozit 61 lei noi. De ce oare ? Am lucrat la o intreprindere de stat 19 ani vechime neintrerupta, iar in iunie 1998 m-au dat afara pe motiv ca i-au salariu de pomana, pe atunci salariu era 975.000 lei vechi, si daca eram in concediu ingrijire copil (CIC)cati bani luam 680.000 lei vechi.M-au dat afara cand a implinit copilul 2 anisori, m-au lasat sa lucrez 1 luna dupa care m-au trimis la serv.personal sa-mi dea decizia de disponibilizare. Acum am o pensie la limita de varsta de 750 lei noi si ajutorul special de handicap de 234 lei si este f.greu,am si un copil in varsta de 12 ani,sotul meu e agent de paza,am rate la banci si din cauza dobanzii marite dau toata pensia la banci, cu ce bani raman? Cunosc persoane care au dat si dau in continuare spagi de la 5-6 milioane in sus pt pensia de boala si nu nici o boala,decat cea cu spritul, si iti rad in nas. De ce nu sunt verificati toti pacientii cu pensii de boala din bucuresti sa vedeti cati i-au pensia degeaba, sa vedeti numai la policlinica iancului – comisia de expertiza ,ce face dl.dr.Cotofana,acesti pacienti se mai si lauda ca pensia de boala o au de 1000 lei, si abia au in jurul varstei de 55 ani,au fost dati afara de la intreprindere si s-au lipit la comisia dela iancului….,iar noi suntem cu probleme ,cazuri reale, si unde e dreptatea, sa ne ajute bunul Dumnezeu sa reusim.

 10. liliana spune:

  sunt de acord cu aceasta lege.

 11. jipa mihail spune:

  da sant de acord dar repede ca timpul trece

 12. ivanov ion spune:

  sint persoana cu handicap accentuat.Lucrez la o firma cu capital privat din anul 2002.De cind m-am angajat mi sa oprit impozit pe salariu.Am inteles din legea 448 din 2006 ca persoanele cu handicap grav si accentuat sint scutite de impozit pe venituri din salarii daca este adevarat cum sa-mi recuperez banii care i-am platit ca impozit la stat?

 13. ION LINGURAR spune:

  Domnu Ivanov Ion , doresc sa va raspund la intrebare, legea care va da scutire de impozit la salariu adica legea 360 , domnul prim-ministru Boc a anulat-o si de aceea platiti impozit dar speram ca daca ne-om unii vom rezolva si acest lucru . Sper sa se revina la vechea lege 360. Va multumesc pt intrebare sper ca ati inteles mai tinem legatura. Cu respect Ion Lingurar

 14. ivanov ion spune:

  Cu tot respectul Dle ion lingurar.nu cred ca a-ti inteles bine ce am vrut sa spun. din anul 2006 de cind a aparut legea 448/2006 si inainte mi sa oprit impozit pe salariu.Abia anul trecut in decembrie am aflat de legea 448/2006.Am fost si m-am interesat la birourile firmei si din ianuarie 2010 nu imi mai opreste impozit.dar nu stiu daca mai pot sa-mi recuper banii care i-am platit ca impozit la stat.Si daca se poate nu stiu unde sa ma adresez.Legea 360 nu sa anulat ci sa modificat in privinta pensionarilor care plateau impozit

 15. veronicabalan spune:

  Sunt de acord cu toate propunerile care pe care le ati expus,dar sa o vedem si pe asta.Va multumesc! Veronica

 16. pisica genica spune:

  cei ce nu pot lucra din cauza bolii si care depind in totalitate de apartinatori si de stat cum se descurca cu ce le da statul Roman ca ajutor?

 17. mia spune:

  poate sa-mi spuna si mie cineva care sunt drepturile care le am daca am un copil de grad 1 handicap dupa noua modificare .Momentan stau acasa penru ca fetita mea are un anisor si iau indemnizatie de crestere copil .indemniz handicap 470 +ajutorsocial de 91 lei.

 18. sciursa spune:

  daca o persoana cu handicap accentuat doreste sa se angajeze cu forme legele de munca , ce se intimpla cu pensia ? astept un raspuns documentat

 19. Ovesea Nicolai spune:

  PENTRU SCIURSA,Conform legii 19/2000si legii448/2006 indemnizatiile persoanelor cu handicap si pensiile lor de limita de varsta pot fi cumulate cu salariul,pensia nici nu se pierde nici nu se suspenda pe durata contactului de munca.Doar in in cazul in care aveti pensie de invaliditate de gradul 1 sau 2 nu aveti dreptul sa le cumulati cu salariu si deci pe durata contractului de munca pensia de invaliditate se suspenda sau poate inceta dupa caz.Pentru viitor guvernul intentioneaza ca in cazul in care aveti alte venituri din munca sau din pensie sa va micsoreze indemnizatia de handicap.

 20. Xannon spune:

  F4Ll8L Kudos! What a neat way of thinking about it.

 21. Buna ziua, ma numesc Ovidiu Silaghi Mihai, am 25 de ani, sunt interesat de fotografie si blogging, momentan lucrez la firma alor mei.

  Am decis sa imi fac cont pe site dupa ce am citit cateva articole si chiar mi se pare un site foarte reusit, o comunitate foarte bine inchegata.

  Va doresc tuturor a vara cat mai insorita, nu de alta da la mine ploua de vreo 2 zile:P.

  http://news.bbc.co.uk/media/images/39914000/jpg/_39914913_matt_hart.jpg

 22. florin spune:

  o persoana cu capacitatea de munca pierduta total,care sufera de sechele encefalopetie infantila gr. 1/2 incadrata la gradul 2 neverificabil beneficiaza ce scutire impozit teren ,venit agricol?

Adauga comentariu